Äpplets historia

Ympning av äpplen har skett i minst 2000 år. De äldsta bevarade sortbeskrivningarna av äpple i Europa skrevs år 1204 i ett brittiskt kloster. Européer förde med sig äpplet till sina kolonier, såsom Australien och Amerika.

Vår Gårdsbutik

Kafé

Vår filosofi är riktigt bra fika, sallad, mat och mackor gjorda på lokala och svenska råvaror. Vi serverar alltid äpplemust från gården och äpplekakorna bakas på egen frukt, året om. Resten av menyn varierar vi efter säsong för att du ska få njuta av de bästa smakerna från varje årstid. Upplev Rudenstams Gårdskafé i Äppledalen, Smålands Toscana.
Vi erbjuder gluten-, laktos- och mjölkproteinfria alternativ. Om ni behöver detta eller har annan allergi, säg till i kafét så hjälper de dig.

Gårdsbutik

Med ett brett sortiment av lokala råvaror vill vi vara din närbutik för nära varor. Under större delen av året finns det flera sorters äpple från gården. Under skördesäsong finns det även vinbär, päron, bigarråer, plommon och jordgubbar från våra egna odlingar.

Tankarna bakom vår gårdsbutik

Rudenstams Gårdsbutik ska vara en handelsplats för lokal mat. I vårt nära samarbete med cirka 60 lokala leverantörer vill vi ge våra kunder ett så komplett utbud av lokala varor som möjligt. Vi har ett fullsortiment i vår frukt/gröntavdelning. Med devisen finns det svenskt så är det svenskt, finns det lokalt så är det lokalt.

Leverantörer

Vi väljer ut våra lokala leverantörer med omsorg. Många av våra leverantörer kommer från vår absoluta närhet som Gränna, Habo, Visingsö, Huskvarna. Andra ligger på lite längre avstånd såsom Brostorps gård och Ravelsmarks gård. Från Skåne hämtar vi vår Bjärekyckling, Larssons chips, lakrits från Ramlösa och chokladen från Malmö Chokladfabrik. Avståndet avgör inte, det gör kvaliteten.

Historik

Direktförsäljning har alltid varit viktig i företaget, de första 50 åren skedde försäljningen på Västra torget i Jönköping. 2001 flyttade försäljningen hem till vår första lilla butik. År 2008 öppnade nuvarande gårdsbutik med ambitionen att bli ett handelscentrum för lokal mat. Med våra 40 lokala leverantörer är vi nu det.

Vi har under 2016 genomfört en omfattande ombyggnation för att utveckla vår verksamhet. I denna ombyggnation har vår butik växt i yta samt vårt kafé har tagit form. Denna satsning gjordes möjlig med hjälp av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbyggdsutveckling.

Hur vi jobbar

Vi har ett mål att bli den naturliga handelsplatsen när man vill handla lokala produkter av hög kvalitet. Vi vill att gårdsbutiken ska förmedla en känsla av äkthet och närhet. Lika viktigt att sälja lokala råvaror är att berätta om producenten bakom. Vår personal är väl upptecknad på vad som händer ute hos våra leverantörer för att på bästa sätt kunna berätta det för dig.

Aktuellt

  • White Guide Café 2019

    Med denna recension från White guide café startar vi upp sommarsäsongen i Äppledalen. Vi är otroligt stolta över alla våra medarbetare som varje dag gör sitt allra bästa för att du ska bli vår nästa nöjda gäst. Varmt välkommen i sommar Hälsar Familjen Rudenstam ”Äppelgott i grönskande dal Utsikten från Rudenstams inbjuder till långfika: bortom […]

Våra öppetider

Växel
036-33 00 500
07.30-16.30

Gårdsbutiken/Kafé
036-33 00 510
Mån-Fre 10.00-18.00
Lör 10.00-15.00

Kontakt

Rudenstams Bär & Frukt
Rudu 50
SE-561 92 Huskvarna
036-33 00 500
info@rudenstam.se

Vårt sortiment